Total Pageviews

Tuesday, July 26, 2011

Tagasivaade Euroopa juunoride meistrivõistlustele

Euroopa juunioride meistrivõistlused 2011 on ajalugu, need on lukus ja eksisteerivad veel vaid mälestustes, erinevates meediakajastustes või statistikas.
Tundub, et võistlused tervikuna andsid tohutus annuses emotsioone, valdavalt positiivseid, sest öeldakse ju: lõpp hea, kõik hea! ja lõpp oli Eesti jaoks hea. Aitäh selle eest Liinale.

Robi oli mõistagi samuti oma esimese suurvõistlusega rahul ja tõestas nüüd ka teistele, mida me juba varem teadsime - ta tahab ja suudab. Kuigi meedias on pealkirjad, et tegi 8 isiklikku rekordit selle 10-võistluse sees, oli neid tegelikult kuus. Oda parim tulmus 53.35 pärineb Rakvere lahtistelt, samuti ka 1500 aeg, mis oli 16. juunil alla 4.30ne ehk siis 4:28,84. Millegipärast Rakvere lahtiste tulemustega statistikud ei arvestanud ja võistlusmelus võttis Robi ise ka omaks talle pealesurutud 8 isikliku tulemuse parandust ja andis võistluste järgselt sellise kommentaari:
"Ma tegin 8 isiklikku rekordit ning ma teadsin enne võistlust, et ma olen selleks võimeline. Kõige rohkem jään rahule 400 meetriga ja teivashüppega, kuigi seal oleks võinud rohkem tulla, sest teivas jäi liiga pehmeks. 1500 meetri jooksus jäin gruppi liialt kinni, sealt oleks võinud ka paar sekundit lisada. Punasesse end välja ei jooksnud, sest ma ei oska seda teha. Hooaja alguses lubasin endale, et kui saan üle 7400 punkti, siis võin rahul olla. Nüüd ületasin selle 53 punktiga ning ma võin siis rahulduda. Ma ei ole veel kindel, kas ma teen sel hooajal veel mõne kümnevõistluse, kui teen, siis Eesti noorte meistrivõistlustel, üksikalasid aga kindlasti ei proovi. Nüüd tahaks lihtsalt puhata ning lebotada."

Jah, nädalavahetusel toimuvatele Eesti täiskasvanute meistrivõistlustele ta sel aastal osalejana tõesti ei lähe, aga täis lebotamisega ka ei tegele. Eile harjutas kodus puuhalgude loopimist. Pärast võistlust sai oma ala endistelt ja praegustelt tippudelt mitmeid häid nõuandeid - Erki Nool andis vihjeid, kuidas teivast veel paremaks saaks ja kinnitas, et nähtu põhjal potentsiaali selleks on; Eha Rünne soovitas kettas ja odas stabiilsuse saavutamiseks lennutada kõike, mis kätte satub ja kätte võiks seejuures sattuda võimalikult eriraskuse ja erikujulisi asju, ütles ta. Ema jaoks polnud rohkem vihjeid vaja, sest puuhalud on minu arvates piisavalt erikujulised ja enamasti ka erineva raskusega ja kuurist keldrisse keegi ju need viskama peab. Robi viskas :).

Eile oli aega põhjalikumalt tutvuda ka Euroopa juunioride statistikaga läbi aegade ja sealt nähtus, et vähemalt 10-võistlus oli seekord üks tugevamaid läbi aegade. Rohkem kui 8000 punkti juuniorite arvestuses on varasemalt suutnud teha vaid viis sportlast: Thompson 1977. aastal, Külvet aastal 1981, Voss 1982, Schnek 1984 ja Kohnle 1989. Nüüd siis Kevin Mayer, kes kogus seekord 8124 punkti.

Robi vaatas, et tema oma tulemusega oleks 2005. aastal näiteks pretendeerinud pronksile. Minu jaoks
ütleb see vaid, et mehed, seal eespool peavad küürud selga tõmbama, sest peale on kasvamas terve hulk väga tugevaid mitmevõistlejaid :). Robi sai sellest aga uut innustust, helistas õhtul treenerile, et tänaseks trenniaeg kokku leppida. Nüüdseks on "lebotajal" esimene kerge trenn pärast rasket võistlust tehtud. Mitte ühtegi ohkimist tagareie ega muu koha pealt pole pärast viimaseid võistlusi olnud. Isegi kangetest lihastest polnud juttu. Oli ainult üldine vaimne väsimus ja õnnis rahulolu, mis tagas sügava une ja pärast seda jälle reipa meele. Esmaspäeval läheb klubiga laagrisse nädalaks.

Tegelikult otsustasin anda ka mõned vihjed fännidele (pole vahet, kelle), mis aitavad tagada lemmiku hea esinemise tähtsatel ülesastumistel. Meie ei jätnud igatahes midagi saatuse hooleks. Teadsime, et lemmikute ettevalmistus on korralik, järelikult peame ka ise korralikult ettevalmistuma. Seepärast läksime enne võistlusi läbi Eesti võimsa merekaru, admiral Johan Pitka mälestusmärgi juurest, kuhu asetasime lilled ja palusime talt toetust ja jõudu oma kangelastele:



Kel on tahtmist, võib käepaelu ise punuda, kes sellega vaeva näha ei viitsi, aga ikkagi mõnd paela tahab, siis Kata on valmis lahkelt neid edasi punuma. Raha eest muidugi, 2 Euri pael on kokkuleppe hind ja raha läheb Robi toetuseks. Esimese teenistuse eest ostsime sportlasele liha. Tellimusi saab esitada aadressil katamaria.saluri@gmail.com .

Ja seegi pole veel kõik, sest üks hästi alanud asi tuleb ka korralikult lõpetada. Seepärast kutsusime võistlustejärgsel päeval naabrid ja sõbrad kokku, et neid toetuse puhul kostitada mõnusate kookidega ja lihtsalt üheskoos rõõmustada. Olla oligi hea!
Robi, Kata, Lauri, Anu ja Annika nautimas elu

Üks tähelepanek veel. Kuna Robi jaoks olid need tõesti esimesed suurvõistlused, mis õnneks ka õnnestusid ja millele järgnes esmakordselt ka mõningane avalikkuse tähelepanu, siis korraliku kroonikuna mõtlesin ka kajastusi üles korjata. Eesti avalikust meediast hoidis võistlustel silma peal Eesti Päevaleht, nende kokkuvõtte 10-võistlusest tõin eraldi ära.
Aktiivselt jälgis võistlusi kohapeal Delfi, kus kajastati kõigi meie tublimalt esinenud sportlaste saavutusi, Robi võistluspäeva kokkuvõte leiab siit: Delfi kokkuvõte.
Õhtuleht kajastas samuti meie sportlaste tublimaid saavutusi, nende 10-võistluse kokkuvõte on siin.
Võistlustest tegi ülevaateid üldiselt ka Postimees, aga see väljaanne ei pühendanud vähemalt online versioonis 10-võistlusele ridagi, kuigi kõikide teiste meie sportlaste saavutused olid ära märgitud. Vahest jäin ma otsimisega hätta, kui nii, siis ootan täpsustusi. Loodan siiralt, et tegu pole miski isikliku vimmaga kellegi vastu :).
ETV ja Vikerraadio sporditoimetuse kokkuvõtted lisasin juba ühte varasemasse postitusse.
Videomeenutusi võitslustest saab vaadata ka siit: European Athletics Live TV, otsides kogu võitsluste videode vahelt välja just teid enam huvitavad sooritused.

No comments:

Post a Comment