Total Pageviews

Saturday, September 29, 2012

Eesti Päevalehes mitmevõistluse tulevikust

Toon siinkohal ära Eesti Päevalehe artikli, milles autor mõtiskleb mitmevõistluse tulevikust. Lootust veel ju on :)
Noored mitmevõistlejad peavad eliitala uuesti tippu viima

Pärt Talimaa

Tänavune kümnevõistluse­aasta ei andnud põhjust rõõmu tunda. Hooaja parimaks tulemuseks jäi Hendrik Lepiku 7662 punkti.
Viimati võideti aasta edetabel sellise summaga 1991. aastal. Viimaste aastate kaks liidrit Mikk Pahapill ja Andres Raja on hädas vigastustega ning esimest korda taasiseseisvunud Eesti Vabariigi ajal jäi kümnevõistlus olümpial Eesti esindajata.
Ometi ei tasu vaadata olukorda vaid mustades toonides. Karl-Robert Saluri sai juunioride MM-il viienda koha, täiskasvanute edetabeli kolmas mees Maicel Uibo jätkab õpinguid USA-s Georgia ülikoolis. Allpool vaatamegi, kes on need, kellele võiksime lähiaastatel loota.

Maicel Uibo kolis Ameerikasse
Eesti tänavuse edetabeli kolmas mees, 19-aastane Maicel Uibo viis isikliku rekordi 7548 punktini ning otsustas jätkata õpinguid ja treeninguid USA-s Georgia ülikoolis.
Septembri alguses, kui Uibo uude kooli sisse sulas, kirjutas Georgia ülikooli kergejõustikuvõistkonna peatreener Wayne Norton ülikooli veebilehel: „Maicel on hea noorsportlane, kes ulatab meile algaval hooajal kümnevõistluses abikäe, eriti nüüd, kui Cory Holman ja Michael Ayers on kooli lõpetanud.”
Eesti treeneri Tõnu Kaukisega suhtleb Uibo Facebooki kaudu. „Treeningud on tõsised, millegi üle Maicel ei kurda, kuigi metoodikas on vahe sees. Kui meie siin sügisel jookseme metsas ja teeme aeroobseid trenne, siis seal käib juba hooajaks halastamatu ettevalmistus,” rääkis Kaukis. Samuti tuleb korralikult koolis käia. Esimesel aastal võtab Uibo üldaineid ja siis mõtleb, millele spetsialiseeruda.
Kavatsus ookeani taha õppima minna tekkis Uibol juba aasta tagasi. „Mina teadsin seda aasta aega, kui soovitasin tal Audentese viimane klass kahe aastaga teha. Maicel oli aga otsustanud minna ning seetõttu ka kooli siin kiiresti lõpetada,” sõnas Kaukis.

Saluri üllatas MM-i viienda kohaga
Sel suvel jäi kergejõustikusõpradele meelde Karl Robert Saluri nimi. Kuimetsast pärit mitmevõistleja võitis Barcelonas peetud juunioride MM-il 7583 punktiga viienda koha.
„Mul oli talle tehtud kahe aasta plaan, mida Karl väga hästi järgis, nii et minu jaoks MM-i nii kõrge koht üllatuseks ei olnud,” ütles mitmevõistleja treener Tõnu Kaukis. „Kuigi vahepeal oli tal ka reielihase tagakülje vigastus, suutis ta siiski oma vormi ajastada kõige tähtsamaks ajaks,” lisas Kaukis, kelle sõnul võttis Karl Robert viimase klassi lõpetamiseks kaks aastat, et tema koormus oleks väiksem ja jaguks ikkagi aega ka sporti teha. Järgmisel nädalal lähevad poisid Jõulumäele laagrisse, et esmalt talveks korralik ettevalmistus saada.
19-aastane Saluri on endale seadnud kõrged eesmärgid. Ta ütles juba enne seda hooaega, et tema eesmärk on olla MM-il parimas hoos. Tulevikueesmärk ei saa aga olla midagi väiksemat kui olümpiavõit, sest mis mõtet on sporti teha, kui endale selgeid eesmärke ei sea.

Eesti meister Lepik näeb arenguvaru
Lõppenud hooaja meister ja edetabelijuht Hendrik Lepik hakkas mitmevõistlusega tegelema juba B-vanuseklassis ja peab senise karjääri üheks olulisemaks triumfiks Rakveres võidetud Eesti meistri tiitlit. „Olin väga rahul. Anti võimalus ja suutsin ära realiseerida, kuigi kettaheide läks täiesti aia taha ja 1500 meetrit oli juba vormistamine, kus ma täiega ei jooksnud,” rääkis värske Eesti meister. Kettaheites jäi tema tulemuseks küll 35.70, ent kogusummaks tulnud 7662 märkis 22-aastasele noormehele enam kui 250-punktilist rekordiparandust.
Peale selle võitis ta lõppenud hooajal Eesti meistri tiitli teivashüppes. Just hüppealasid võibki pidada Lepiku trumpaladeks, suurimat järeleaitamist vajavad aga 400 meetri jooks ja odavise. „Need alad ei kannata kriitikat, 400 meetris võiks 1,5–2 sekundit maha võtta,” märkis Lepik. Algaval sisehooajal on mitmevõistleja eesmärk koguda korralik punktisumma, millega oleks lootust konkureerida Göteborgis toimuvale EM-ile. Samamoodi loodab Lepik uusi rekordsaavutusi välishooajalt.
Trennis utsitab Lepikut kõvasti tagant Kaarel Jõeväli, kellega koos nad Huko Linnase käe all Audentese spordiklubis harjutavad. „Trennis käib kõva andmine, ühel on ühel päeval raske ja teisel jällegi teisel, aga siis proovid iga hinnaga sabast kinni hoida. Meil on vedanud, et on selline hea ja stabiilne grupp,” lausus Lepik.

Vigastused vajutasid Jõevälja hooajale pitseri
Talvel uue isikliku seitsmevõistluse rekordiga, 5781 punktiga Eesti sisemeistriks tulnud Kaarel Jõevälja välishooaeg kulges üle kivide ja kändude. Oma osa nõudsid vigastused, millest alaselja trauma ei luba tal praegugi täie koormusega harjutada. Hoolimata sellest suutis 22-aastane noormees võita kaugushüppes Eesti meistri tiitli. „See oli väga oluline, kuna hooaeg oli nii kõikuv. Meistritiitel lisas eneseusku ja -kindlust, et spordiga on mõtet edasi tegeleda,” tunnistas Jõeväli. Peale kaugushüppe (7.61) parandas ta oma isiklikku marki ka 100 meetri sprindis, kus jooksis aja 10,82.
Nüüd ongi noormehe peamine eesmärk vigastus korralikult välja ravida ja minna siis juba vastu uuele hooajale, kus sihiks on püstitada nii väljas kui ka sees uus tipptulemus.
Seni on Jõevälja kümnevõistluse rekord 7342 punkti. „Eks alati tahaks paremini, aga kuna mul on mitmevõistluse staaži vähe ja olen alles roheline, siis tuleb aru saada, et tulemus tuleb aastatega,” nentis Jõeväli, kes on seni mitmevõistlusega tegelenud kõigest paar aastat.
Arenguruumi näeb nii Jõeväljal kui ka Lepikul treener Huko Linnaski, kelle kinnitusel võiksid mõlemad paari aasta pärast jõuda mitmevõistluse maagilisse klubisse ehk 8000 punkti ületajate sekka.

No comments:

Post a Comment