Total Pageviews

Thursday, November 29, 2012

Personaalne kutse


Kergejõustikuliit tõmbab homme aastale joone alla. Teeb seda veidi pidulikumalt nagu ikka, surudes tublimatel käppa ja tublimad lõbustavad pealtvaatajaid füüsilise pingutuse asemel  sedapuhku vaimsete eneseületustega.

Olen ühel korral seda kõike juba oma silmaga näinud, siis kui Robi oli veel alaealine ja pidin autojuhti mängima. See juhtus täpselt kaks aastat tagasi, kui ta teenis ära aasta parima tiitli U18 vanuseklassis.

Sel aastal sain isikliku kutse. Ei teagi nüüd, kas nad aimasid, et meie rollid Robiga on vahetunud ja ma oleksin nagu nii pidanud kuskil aega parajaks tegema, kuni "autojuhi" vabanemiseni või saadeti kutse millegi muu pärast. Igatahes olen tänulik ja kohal.

Olen kohal ja loodetavasti tunnistajaks Robi järgmisele tiitlile. Seekord siis peaks tulema parim U20 vanuseklassis. Oleksin väga üllatunud kui läheks kuidagi teisiti, ometi pole miski selge enne kui kõik on selge.  
Et enese jaoks homset natuke põnevamaks teha, püüan ennustada või arvata, kes võiks olla ülejäänud aasta parimad. Olen FB lehel oma eelistused öelnud, aga vaatan korra veel otsa nominentidele.

U18 neidude hulgas on konkurents tihe. Kristella Jurkatamme jaoks oli kurnav aasta – nii palju võistlemisi, kogu aeg nii tubli, aga kas piisab parima tiitliks sellest, kui kõrval on Kätlin Piirimäe ja Reena Koll? Rebimine on tasavägine, ma ütlen. Kui võtta aluseks suvine juuniorite MM, kus kõik kolm piigat kaasa tegid ja seal saavutatud kohad, siis võiks arvata, et tammepärg pannakse kaela Reenale. Aga miski minus ütleb, et selle aasta U18 neiu on ikkagi Kätlin ja seda oma uskumatute rekordite ja tubli kohaga Euroopa vastavas edetabelis.
Kätlin Piirimäe 
Foto:T.Lutter/Õhtuleht

U18 noormeestega läheb jälle raskeks, sest esiteks on nominente palju – tervelt viis, ja teiseks on mul siiralt kahju Taavi Tšernjavski haiguse tõttu kõhnaks jäänud hooaja pärast. Suve lõpus tehtud mitmevõistluse punktisumma 7182 jäi ainult 88 punkti kaugusele Robi kahe aasta tagusest sama vanuseklassi tipptulemusest, aga sellest seekord vist ei piisa. Usun, et tiitel jagatakse Taavet Richteri ja Ats Kiisa vahel. Pakun, et enam hääli kogus Taavet või siis minu hääle oleks saanud tema, kui ma just viimasel hetkel ainult emotsioonide peale poleks jäänud.
 Taavet Richter
Delfi foto

U20 naiste osas on jälle olukord ärev – kolm erakordselt sümpaatset ja sportlike saavutuste mõttes tubli piigat. Grete pärjamine oleks kui iseenesest mõistetav jätk varasematele aastatele, aga seekord??? Seekord on talle suur konkurent siginenud Kätlin Tõllassoni näol ja oma hääle annangi sel aastal talle. Kuni selle suveni ei tulnud mõttessegi, et Eha Rünne tulemusi võiks keegi ohustada, aga võta näpust – Kätlin sai sellega hakkama! Kahju muidugi, et see ei juhtunud ei MM-il ega EM-il, aga kirjas ta on ja järgmistel seisab ees juba oluliselt raskem eneseületus. Ei tea, mitu aastakümmet selleks võiks kuluda?

 Kätlin Tõllasson
Foto: Elmo Riig/Sakala

U20 noormeestega arvan olevat asja selge. Janek Õiglane ja Markus Leemet tegid häid võistlusi, aga Robi oma igast otsast rebenevate reitega tegi paremaid veel. 

Robi

U23 naiste osas on jälle valik keeruline. Nelja nominendi seast jäin pikemalt peatuma Laura Suure või Eleriin Haasa kanditatuuridele. Mõlemad piigad pakkusid suve jooksul mõnusaid üllatusi, aga minu eelistus kuulub seekord Eleriinile.
 Eleriin Haas

U23 meeste seas, tundub, pole samuti kahtlust või siis oleksin üsna üllatunud, kui seda preemiat ei viiks koju Rasmus Mägi, sest kes siis veel? Kui Rasmust ei oleks olnud, siis oleks rebimine läinud tihedaks – Kaur Kivistik, Igor Syunin või Richard Pulst – raske valik. 

Rasmus Mägi
 Delfi foto

Ilma vanuseta naiste osas jäin taas pikalt mõtlema – kes see võiks olla. Ootan põnevusega homset, omalt poolt pakun ikkagi Anna Iljuštšenkot. 

Anna Iljuštšenko
Foto: Põhjarannik

Päris meeste hulgas vajub kaalukauss Olümpialt võidetud pronksmedali raskuse all kindlalt Gerdi kasuks. Medali raskus on nii suur, et teistel meestel tuleb uuel aastal uuesti hakata rekordeid uuendama. 

Gerd Kanter
Foto: R.Pajula/SCANPIX

Juba reede õhtuks on selge, kes tegelikult valgusvihku asetatakse.


No comments:

Post a Comment